ΓΙΑ ΜΕΝΑ

Η Φωτό Μου
Γεια σας, Ασχολήθηκα με φυτικά καλλυντικά πριν μια 20ετία, γιατί παρουσίαζα αλλεργία σε πολλές κρέμες του εμπορίου. Ξεκίνησα με φυτικά λάδια και αιθέρια και με το πέρασμα του χρόνου επεκτάθηκα και σε άλλα. Τα υλικά που χρησιμοποιώ είναι απλά και τα αναγκαίως απαραίτητα. ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΤΗ ΣΥMΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΖΗΤΑΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ. Η χρήση αιθέριων ελαίων και βοτάνων πρέπει να γίνεται με προσοχή και πάντα να γίνεται ένα τεστ ευαισθησίας, γιατί κάθε οργανισμός αντιδρά αλλιώς. Φιλάκια πολλά

Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2012

Καστορέλαιο

Το καστορέλαιο, ρητινέλαιο, κικινέλαιο ή ρετσινόλαδο, Ricinus communis oil είναι ένα φυτικό έλαιο που παράγεται από το φυτό Ρίκινος ο Κοινός (Ricinus Communis) ή Ρετσινολαδιά, (Ricinus = τσιμπούρι στα λατινικά). Η λαϊκή ονομασία "castor oil" - καστορέλαιο παρέμεινε από το ζωικό λίπος castoreum το οποίο προερχόταν από τους αδένες του κάστορα και το χρησιμοποιούσαν ως της αρχές του 20 αιώνα. Επίσης ονομάζεται και Παλάμη του Χριστού (ή Palma Christi), λόγω της ιδιότητάς του να επουλώνει πληγές και να γιατρεύει χρόνιες ασθένειες.
Παρόλο που το φυτό είναι ενδημικό της νοτιοανατολικής περιοχής της Μεσογείου, της Ανατολικής Αφρικής και της Ινδίας, στις μέρες μας υπάρχει σε όλες τις τροπικές περιοχές. Η κόκκινη ποικιλία χρησιμοποιείται σαν καλλωπιστικό ενώ η άσπρη χρησιμοποιείται θεραπευτικούς λόγους και φτάνει σε ύψος τα 2-3 μέτρα σε ένα χρόνο κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες. 
Τα φύλλα της είναι γυαλιστερά και έχουν μήκος 15-45 εκ., με μεγάλους μίσχους, είναι λοβωτά και οδοντωτά στις άκρες. Το χρώμα τους ποικίλει από σκούρο πράσινο, κάποιες φορές ελαφρά κοκκινωπό - σκούρο μοβ - κόκκινο ή χάλκινο. Οι καρποί είναι πιο εντυπωσιακοί από τα άνθη. 
Ο καρπός είναι μια ακανθώδης πρασινωπή κάψουλα με μεγάλους οβάλ, γυαλιστερούς και άκρως δηλητηριώδεις σπόρους, παρόμοιους με τα φασόλια.
Ο σπόρος της ρετσινολαδιάς περιέχει 40% με 60% λάδι πλούσιο σε τριγλυκερίδια, κυρίως ρικινολεΐνη.
Ο φλοιός των σπόρων περιέχει ρικίνη, ένα δηλητήριο, που εντοπίζεται επίσης σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις σε όλο το φυτό, για το οποίο δεν υπάρχει γνωστό αντίδοτο. Η τοξικότητα των ωμών σπόρων του φυτού είναι γνωστή, αλλά οι δηλητηριάσεις είναι σχετικά σπάνιες, αν και 1 μόνος σπόρος αρκεί για να σκοτώσει οποιονδήποτε άνθρωπο και 4 για να σκοτώσουν άλογο.  
Το ρητινέλαιο είναι άχρωμο ως ανοιχτό κίτρινο υγρό με και άοσμο και άγευστο όταν είναι καθαρό. 
Είναι γνωστό από την αρχαιότητα, ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι οι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν για φωτισμό και για επάλειψη του σώματος. Σπόροι του Ricinus communis έχουν ανακαλυφθεί σε αιγυπτιακούς τάφους, χρονολογούμενους από το 4000 π.Χ. Στην Ινδία χρησιμοποιείται ήδη από το 2000 π.Χ. σε λυχνίες και ως υπακτικό. Στην Κίνα το χρησιμοποιούσαν στη μαγειρική και οι κινέζοι ιατροί το χορηγούσαν σε νόσους των εσωτερικών οργάνων. Τον τέταρτο αιώνα π.Χ. φέρεται να εισάγεται και στον Ελλαδικό χώρο, ο Στράβων, ο Θεόφραστος ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος γράφουν για το φυτό, τις ιδιότητές και τις χρήσεις του. Κατά το Μεσαίωνα αντιμετώπιζαν τις διάφορες δερματικές νόσους με επάλειψη καστορέλαιου. Στη φασιστική Ιταλία χρησιμοποίησαν την υποχρεωτική κατάποση ρετσινόλαδου ως μέσο πολιτικής τρομοκρατίας, με αποτέλεσμα τη διάρροια και την αφυδάτωση, οι οποίες με τη σειρά τους είχαν σαν συνέπεια το θάνατο.
Το καστορέλαιο είναι δραστικό υπακτικό, με συστατικά που επιδρούν στο παχύ και το λεπτό έντερο και έχει χρησιμοποιηθεί με σκοπό τον καθαρισμό των σπλάχνων μετά από τροφική δηλητηρίαση και για εκτονώση της δυσκοιλιότητας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκχωρήσει στο καστορέλαιο τον αριθμό Ε-1503 και έχει καθορίσει ως ανώτατο όριο για καθημερινή εσωτερική λήψη  τα 0.7 mg/kg σωματικού βάρους. 
To καστορέλαιο και τα παράγωγά του έχουν εφαρμογές στην κατασκευή λιπαντικών μηχανών αεροπλάνων και πλοίων, υδραυλικών και υγρών φρένων, χρωστικών ουσιών, βαφών, βερνικιών, μελανιών, ανθεκτικών στο ψύχος πλαστικών, νάιλον, στιλβωτικών και στιλπνοτικών  Είναι ένα από τα σημαντικότερα βιομηχανικά έλαια και υπήρξε από τα πρώτα εξαγώγιμα διεθνή εμπορικά προϊόντα.
Επίσης το ρετσινόλαδο έχει undecylenic οξύ, μια πολύ ισχυρή χημική ουσία για τους δερματικούς μύκητες και χρησιμοποιείται στη φαρμακοβιομηχανία, κοσμετολογία, αρωματοποιία, όπως στην παρασκευή σαπουνιών, τονωτικών της τριχοφυΐας, καλλυντικών και αντισυλληπτικών αλοιφών και γελών.  
Επιπλέον επιτυχείς μελέτες έχουν εγκρίνει τη χρήση του Κικινέλαιου για ηλιακά εγκαύματα, εκδορές, ακμή, ξηροδερμία, λειχήνες, αποστήματα κονδυλώματα, ραγάδες, κηλίδες, μώλωπες και άλλων νόσων. 
Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη Ε θεωρείται δραστικό στοιχείο για την καταπολέμηση της γήρανσης του δέρματος. Επίσης προσφέρει πολλά στην ομορφιά της επιδερμίδας, γιατί είναι ένα μαλακτικό, ενυδατικό, απαλυντικό και πολύ φθηνό φυτικό λάδι που χρησιμοποιείται για τα σκληρά μέρη του δέρματος (αγκώνες, πέλματα), δυναμώνει, τονώνει και μεγαλώνει βλεφαρίδες, φρύδια και μαλλιά, καταπολεμά την ξηρότητα των μαλλιών και την ψαλίδα, χρησιμοποιείται στα σαμπουάν για ενυδάτωση, λάμψη και φορμάρισμα, ανακουφίζει τις σακούλες κάτω από τα μάτια κτλ. Συνδιάζεται με όλα τα φυτικά έλαια.
Κύριες παρενέργειες του Καστορέλαιο είναι οι δερματικές αντιδράσεις και οι γαστρεντερικές ενοχλήσεις.


Πηγές :
Βικιπαίδεια 

Valentine flora creation


2 σχόλια:

  1. Το καστορέλαιο κάνει πολύ καλό στα μαλλιά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΔΩ ΟΣΟ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΜΑΛΛΙΑ,ΕΓΩ ΤΟ ΕΒΑΛΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΟΥ ΔΙΟΤΙ ΜΑΛΛΙΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΕΠΑΣΧΑ ΑΠΟ ΓΥΡΟΕΙΔΗ ΑΛΩΠΕΚΕΙΑ,ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΜΟΝΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΕ ΓΙΑΤΡΕΨΕ,ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΞΟΔΕΨA ΟΥΤΕ ΕΝΑ CENT!!!ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΙ ΜΕ ΕΞΑΠΑΤΗΣΑΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΛΛΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΙ ΧΑΛΑΣΑ ΩΣ ΚΑΙ 500 ΕΥΡΩ ΣΕ ΘΕΡΑΠΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΤΕΛΗ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΗΤΑΝ ΙΚΑΝΟ ΠΟΥ ΕΓΩ ΣΗΜΕΡΑ ΞΑΝΑΕΧΩ ΤΡΙΧΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΜΟΥ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΓΕΝΙΑ ΜΟΥ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή